Jalostus

Jalostuksen tärkeimmät kriteerit ovat luonne, rekikoiraominaisuudet ja rodunomaisuus. Jalostuksessa suosin luonteessa hyvää hermorakennetta ja kontaktihakuisuutta. Luonteessa on myös oltava tietynlaista kovuutta, että se kykenee juoksemaan pitkiä matkoja. Liian pehmeä ei saa olla. Sosiaalinen luonne on myös tärkeä, sillä siperianhuskyn on osattava toimia laumassa. Siis yksinkertaisesti koira, jonka kanssa on helppo elää. Jalostukseen en käytä koiria, jotka ovat tappelunhaluisia, niillä on ylikorostunut metsästysvietti,  arkuus tai aggressiivisuus ovat myös hylkääviä ominaisuuksia.

Omilta jalostuskoirilta peilaan silmät ja kuvaan selän, koska silmäsairauksia ja spondyloosaa esiintyy jonkun verran siperianhuskeissa.Haluan myös, että kasvattini silmät tutkitaan. Selkä on tosin kuvattava vasta vähintään 4-vuotiaana, joten se jonkun verran rajoittaa. Kilpailut toimivat myös jonkinlaisena terveysmittarina. Koiralla, joka 8-9 vuotiaana tai vanhempana juoksee vielä kisoissa, ei ole todennäköisesti spondyloosa ongelmaa.

Nartun on oltava 2-4 vuotias, kun sillä teetetään ensimmäiset pennut ja uros mielellään vähintään 6-vuotias. Suosin mahdollisimman vanhoja uroksia, sillä silloin niillä mahdolliset perinnölliset sairaudet/ rasitusvammaongelmat kilpailuissa ja treenissä ovat tulleet ilmi ja on ehkä jo jälkeläisnäyttöäkin. Mitä vanhempana koira on juossut kilpailuissa/valjakossa, sitä arvokkaampi se on jalostuksellisesti. Rekikoiraominaisuudet ovat tärkeät ja ne testataan parhaiten kisoissa. Siperianhusky on parhaimmillaan pidemmillä matkoilla, koska se on lihaksistoltaan maratoonari. Rekikoiraominaisuudet periytyvät, hyvä kilpakoira on myös parhaita koiria työkäytössä, joten kilpakoiria tai työkoiria ei voi mitenkään eriyttää.

Siperianhusky on arktinen koira, joten arktisia ominaisuuksia tulee vaalia jalostuksessa, sillä kuuluu olla kunnon turkki ja hyvä energiatalous. Myös lisääntymisen on oltava normaalia, uros astuu halukkaasti ja nartun on annettava astua itsensä pakottamatta ja urosta vahingoittamatta, kaikki muu on merkki rodun degeneroitumisesta. Emon on pystyttvävä synnyttämään normaalisti ja huolehtia pennuistaan. Ja koska siperianhusky on rekikoira, jalostusyksilön käyttöominaisuudet testataan kilpailuissa jos vaan mahdollista.

 

Jalostuksessa suosin myös oikein rakentuneita koiria, koska ne altistuvat kaikkein vähiten kaikenlaisille urheiluvammoille.