Blogi

Kuusamossa järjestettiin ensimmäiset middle distance eli keskipitkän matkan kilpailut tänä talvena. Ne olivatkin ainoat kisat, minne pääsin tänä vuonna. Koirilla on ollut hieman enemmän töitä kuin viime talvena, mikä onkin postiivista. Tykkään tehdä koirien kanssa muutakin kuin vain kisata, samalla tienaavat vähän ruokarahaakin. Treenien suhteen tämä talvi ei ole mennyt kuitenkaan ihan putkeen. Ässä oli kuukauden treeneistä pois kasvainleikkauksen vuoksi ja Ritalta jäi peruskuntokausi kokonaan väliin pentujen vuoksi. Pentujen jälkeen Ritalla oli kuitenkin niin paljon intoa, että näytti kuntoutuvan nopeasti. Haaveilin siitä jo kisavaljakkooni koiraa, vaikka alunperin olin sitä mieltä, ettei sitä tälle talvelle saa kisakuntoon. Mutta liika on liikaa. Ensimmäisen pitkän treenin jälkeen Rita alkoi juosta hieman mutkalla. Parin työkeikan jälkeen se ontui toista takajalkaansa. Vein sen Parkkisenniemen Heidille eli Käpälämäen koirahierontaan, jossa hän käsitteli Ritan läpi. Ritan toisesta takasesta löytyi turvotusta. Siinä Heidi totesi että kaikki voi vaikuttaa kaikkeen eli jos Rita on satuttanut takasensa johonkin vaikka jääpalaseen ja alkaa varomaan sitä, se voi loppujen lopuksi alkaa tehdä lihajumeja muuallekin, kun koira juoksee virheasennossa. Oli kyllä mielenkiintoista seurata Heidin käsittelyä, se ei ollut varsinaista "hierontaa" vaan ennemminkin tunnusteluja ja välillä näytti että koira saa pieniä sähköiskuja kun kipupiste tuli. Loppujen lopuksi Ritalla oli lihasjumeja muuallakin ja käsittelyn jälkeen koiran näytti pitkärunkoisemmalta ja selkänahka oli löysällä :) Kireä selkänahka on kuulemma yksi merkki lihasjumista. Tämän jälkeen Rita oli levossa ja ontuminenkin loppui. Olisi pitänyt viedä se vielä toiseen hierontaan ennen kisoja, mutta tein viimeisen vauhtitreenin perusteella päätöksen, että se saa jäädä kotiin.

 

Pääsin kolme kertaa treenamaan kisareellä ennen kisoja, toki olin treenannut 25 kg painavalla retkireelläkin muutaman kerran ja sitten työajot päälle. Minua huoletti se, etten saa koirille tasaista ajoa kisoja ajatellen. Pelkäsin, että lähtevät liian lujaa ja hyytyvät lopussa. Tämä on se ongelma kun on töissä koirien kanssa, kun muut niitä ajavat niin ei saa kunnolla tuntumaa koiriin :) Omat treenit riittivät nippa nappa saadakseni koirat kisakuntoon. Mutta, kuten eräs huskykasvattaja-ystäväni nauroi että eihän siperialaisia tarvi juuri treenatakaan kun ne juoksevat Cool 

 

Kisavaljakkooni lähti sitten johtoon Winter Winds Tao Tao (2 v) joka olikin Taon ensimmäinen md-kilpailu ja vielä johdossa. Taon sisko Trip (2v) juoksee myös hyvin keulassa, mutta tarvitsee vielä ikää lisää ja kokemusta juostakseen kisoissa johdossa. Taon pariksi otin 7-vuotiaan luottojohtajan Remun, joka onkin juossut lähes kaikki kilpailut minulla johdossa. Polar Speed Freija (8v) juoksi keskellä ja pyöräparissa Polar Speed Iivari (7 v) ja Winter Wind's Ässä (4 v). Ässä juoksee myös keulassa, mutta laitoin sen nyt karskimpana narttuna pyörään Iivarin kanssa. Eli valjakossa juoksi 3 Iivarin jälkeläistä ja kaikki ne juoksevat johdossa. Ensimmäinen kisapäivä meni mönkään, kun ajoin erään toisen ajajan kanssa harhaan. Matkaa tuli kuitenkin reilu 30 km koirille. Onneksi sain startata toisenakin päivänä, kun oli mahtava keli! Halusin muutenkin nähdä, miten koirat sitten loppujen lopuksi juoksevat. Minullekin otettiin aika,kilpailun ulkopuolella. Täytyy sanoa, että koiriin olin tyytyväinen, ei juuri tarvinut potkutella ne vain juoksivat ja vasta viimeisellä 10 kilometrillä vähän hoputin koiria, jolloin ne tasaista laukkaa juoksivat maaliin. Jotain olin siis tehnyt oikein, kun ei ollut alkurymistelyjä ja koirat tulivat lujaa maaliin Cool Sain sen tasaisen ajon, mitä olin yrittänytkin koirille. Yllätyksekseni sain myös koko kilpailun nopeimman ajan. Hienot koirat Cool Ja hieno Freija mikä vielä 8-vuotiaana jaksoi näiden hullujen nuorten matkassa.

Suurkiitos Hyvösen Juhalle, joka tuli Kuusamon kisoihin tuomariksi, Iso-Mursun Pialle sekä Elorinteen Päiville ja Poutasen Jussille, joilla riitti intoa vetää kilpailut läpi ja tietenkin ratavahdeille! Ollilan Tuomon hienoja uria pidetään auki koko talven ja Ollilan Marjon ruokatarjonta on erinomainen. Ensi vuonna pidetään vielä hienommat kisat!

 

Minulta on kyselty treenineuvoja, anteeksi etten ole kerennyt vastata, joten ajattelin ihan yleisesti kertoa omia mielipiteitäni. On niin monia tapoja treenata ja erilaisia koiria, joten varmasti jokainen soveltaa omia juttujaan. Mutta yleisesti ottaen sprintti ja keskimatkat ovat aika lähellä toisiaan, etenkin syystreeneissä. Nyt kun puhutaan siperianhuskeista, niillä on peruskestävyys olemassa joten niillä ennemminkin kannattaa treenata tehoja. Pitkät puuduttavat treenit, joissa koirat opetetaan kävelemään voi unohtaa. (Puhun siis nyt md-matkoista Cool) Ennemmin pyrkii tasaiseen ajoon, kuin siihen että koirat lähtevät startissa miljoonaa, koska se kostautuu lopussa. Kotona voi testailla koiria mennen tullen treeneissä. Jos koirat tulevat kovempaa kotiin kuin menosuuntaan, ne alkavat olla iskussa. Mutta näitä tehdään vasta sitten, kun kunnollinen syystreenikausi on takana ja koirilla on ajettu lumillakin matkaa. Eikä aina tarvitse ajaa sitä kisamatkaa, vaan voi joskus ajaa ihan lyhyenkin happihyppelylenkin. Kisakalenteri on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on koirien lukeminen. Tänä talvena olen erityisesti kiinnittänyt huomiota koirien palautumiseen eli miten ne käyttäytyvät tarhassa. Parin päivän lepopäivän jälkeen huomaan selvän muutoksen koirien käyttäymisessä, jolloin ne ovat kunnolla palautuneet ja valmiita taas lähtöön. Mutta puhun nyt tämän talven treeneistä, mikä on ollut kuitenkin suht kevyttä. Voisi olla, jos koirilla olisi ollut rankempaa ajoa, palautumiseen voisi mennä usemapikin päivä. Psyykkinen puoli on siis myös tärkeä. Kannattaako ruoankaan laadussa säästää kisakaudella?

 

Ilmat ovat täällä nyt niin hienot, että nyt ajetaan huvikseen :) Se venäjän rajalla ajaminen on nyt seuraavana suunnitelmissa, kaikki kahdeksan koiraa pääsevät mukaan, Batterykin ollut pitkillä treeneillä mukana muutaman kerran ja yhdellä päiväsafarilla, mutta muuten sen treenit olleet kevyitä. Antaa tytön kasvaa rauhassa. Tripille on pentusuunnitelmia ja juoksut alkoivatkin juuri sopivasti Kuusamon kisoissa.